Председателят на ПП “Възраждане Костадин Костадинов, наричан още “Копейкин, а отскоро

...
Председателят на ПП “Възраждане Костадин Костадинов, наричан още “Копейкин, а отскоро
Коментари Харесай

За 2 евро на квадратен метър Костадинов придоби имота пред къщата си

Председателят на Политическа партия “Възраждане ” Костадин Костадинов, именуван още “Копейкин ”, а неотдавна и “Коцето Късопишков… който написа с къси букви ”, към този момент има на свое разположение и имот с площ 1089 кв.м. Парцелът е в съседство на къщата на Костадинов и е закупен само за 4500 лева. или 2,11 евро/кв.м.Сделката е станала в края на декември 2022 година и е на името на майката на Костадинов. Цената е извънредно занижена за подобен вид парцел в регулация, във вилна зона с прелестна гледка към Варненското езеро. Подобни имоти в региона са оповестени сега за продажба на цени сред 10 – 20 евро/кв.м.

Екипът на BIRD.BG разбра неотдавна за договорката от наш четец от региона на Варна. Информацията беше проучена и тествана от нас в Имотен указател, в Кадастъра, както и в наличната на формалния уебсайт на Община Варна информация. От съобщение на общината се схваща, че за парцела е правена обстоятелствена проверка за ПИ ид. № 38354.502.280, поискана посредством прокурист от Росица Карабожилова. Това е станало през есента, след което на 19.12.2022 година на Карабожилова е публикуван констативен нотариален акт по обстоятелствена инспекция. Дни по-късно, тъкмо преди Коледа, на 23.12.2022 година Росица Карабожилова продава имота на Еленка Костадинова – майка на Костадин Костадинов. Имотът е прилежащ на къщата на Костадинов.

Еленка Костадинова купува имота единствено за 4500 лева В предходна наша публикация разкрихме, че Костадин Костадинов не е декларирал закупени от него през декември 2019 г. гараж и пристройка, маркирана в Кадастъра като “селскостопанска постройка ”. Обектите се виждат на видео снимано през 2020 година с дрон, оповестено в Дневник. Оправданието – били преместваеми обекти. Наша инспекция напролет на т.г. сподели, че напълно не става дума за пластмасови краткотрайни преместваеми структури, както твърдеше някогашната собственичка, а за съществени градежи.

Както сподели по-ранно разследване на BIRD.BG, Костадинов придобива къщата от 150 кв.м. през декември 2019 година за 215 141 лева Той финансира договорката с ипотечен заем за 199 494,66 лева Кредитът се изплаща стремително през последните две години. Колко още има да изплаща от заема за къщата ще разберем от идната имотна декларация на депутата.

Любопитна детайлност за къщата на Костадин Костадинов се открива в негова обява във фейсбук. В нея той се хвали с разпореждане на заместител окръжния прокурор на Варна Дияна Иванова, с което тя е прекратила наказателно произвеждане против него. От постановлението обаче научаваме, че прокуратурата е открила съществуването и на предварителен договор за къщата на по-висока контрактувана цена от 140 хиляди евро/273 816.20 лева./. Предварителният контракт е бил показан в банката за разпределяне на заема! С допълнителен анекс към контракта сред Костадинов и продавача сумата е изменена на 110 хиляди евро /215 141,30 лева./, а “продавачът резервира обзавеждането и оборудването ”. Разликата е 30 хиляди евро!

Маркираното в наследник цвят в двете факсимилета е от нас. В червен е маркираното от истинската обява на Костадинов във Facebook.

Още един любопитен (и показателен) подробност е, че Костадин Костадинов е осъден от публицист на Нова телевизия, който през 2020 направи репортаж за първокласната му къща. Осъждането е поради това, че след това Костадинов неведнъж е наричал репортера “поръчков публицист ” и впрочем. С решение на Софийски градски съд (СГС) от май т.г. Костадинов е осъден да плати 5 хиляди лева щетизаради брътвежите си, като занапред следва да забележим дали горните инстанции няма да завишат размера на компенсацията.

***

За да научавате преди всички за нови следствия, инсталирайте си нашето мобилно приложение: 

Щом сте стигнали дотук, евентуално към този момент си задавате въпроса по какъв начин се финансира този журналистически план.

Отговорът е: Финансира се от журналистическо чекмедже, в което читателите оставят по нещо, в случай че им е харесало наличието./

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР